Bakterie jelitowe i ich rola w organizmie

Wszyscy wiemy, że bakterie wywołują choroby. Ale nie wszyscy wiedzą, że dobre bakterie jelitowe pomagają nam chronić się przed atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów, które mogą być dla nas zagrożeniem.

Bakterie żyją na zewnątrz i wewnątrz naszego organizmu. Dorosły człowiek współdzieli swój organizm z ok. 2 kilogramami bakterii. Większość z nich bytuje w naszym przewodzie pokarmowym. Ponieważ spożywamy coraz więcej leków chemicznych i przetworzonej żywności możemy zakłócić równowagę tego naszego ekosystemu.

Często słyszymy, że „odporność organizmu bierze się z jelit”. A co to właściwie znaczy? Czy naprawdę istnieje jakiś związek między funkcjonowaniem jelit, a sprawnością układu immunologicznego? Czy możemy podnieść naszą odporność przez odpowiednio dobrane menu? Okazuje się, że tak. Jelita są narządem o największej powierzchni, który kontaktuje się ze światem zewnętrznym. Powierzchnia wchłaniania jelit to ok. 250-300 m2, a skóra to tylko 2 m2.

Zatem wszystko, co z pożywieniem wprowadzamy do układu pokarmowego, może zostać wchłonięte i w ten sposób przedostać się do krwiobiegu, a wraz z krwią do wnętrza organizmu. Mogą to być cenne substancje odżywcze, ale także patogeny czyli mikroorganizmy chorobotwórcze.

Ciągła walka

Organizm człowieka to pole bitwy, na którym toczy się zażarta, bezwzględna walka o nasze zdrowie. Otaczające nas środowisko pełne jest patogenów: bakterii, wirusów, pierwotniaków, grzybów i pasożytów wielokomórkowych, z którymi stykamy się codziennie. A nie chorujemy ciągle, ponieważ jesteśmy wyposażeni w świetnie zorganizowany system obronny, który rozwija się i doskonali przez całe ludzkie życie. To układ immunologiczny – nasza osobista armia. Złożona jest z oddziałów o różnych specjalizacjach, a jednym z nich są bakterie jelitowe.

Probiotyczne wspomaganie

Probiotyki to najogólniej mówiąc pożyteczne bakterie czy też żywe dodatki mikrobiologiczne do żywności. Ich korzystny wpływ polega na tym, że poprawiają równowagę mikroflory jelitowej czyli wzmacniają armię obronną organizmu, żeby mogła szybciej pokonać agresorów.

Jak to się odbywa? Bakterie probiotyczne hamują rozwój patogenów. Wytwarzają substancje, które je niszczą lub osłabiają. Te substancje to: kwasy organiczne, nadtlenek wodoru, bakteriocyny czyli substancje zabijające mikroorganizmy chorobotwórcze. Dodatkowo utrudniają adhezję (czyli przyleganie) patogenów do nabłonka jelitowego oraz zużywają składniki pokarmowe, które są niezbędne do rozwoju tych patogenów tym samym pozbawiając wrogów pożywienia.

Bakterie jelitowe zwiększają aktywność i „sprawność bojową” limfocytów i makrofagów czyli podstawowych komórek obronnych. Przyspieszają syntezę i aktywność przeciwciał wytwarzanych w organizmie.

Korzystnie działają tylko żywe kultury bakteryjne. Źródła probiotyków to sprawdzone suplementy, produkty mleczne fermentowane oraz kiszonki. Warto także spożywać pokarmy zawierające dużo błonnika, który dostarcza prebiotyków czyli cukrów, które są pożywieniem bakterii probiotycznych i sprzyjają ich namnażaniu się.

Zapotrzebowanie na wspomaganie

Bakterie probiotyczne są szczególnie potrzebne w sytuacjach, gdy własna mikroflora fizjologiczna ulega wyniszczeniu lub wymaga wsparcia np. antybiotykoterapia, przewlekły stres i przemęczenie, nadmierne spożywanie alkoholu, nieodpowiednia, źle zbilansowana dieta, uszkodzenia śluzówki jelita np. wskutek choroby.

Należy pamiętać, że probiotyki należy przyjmować dość długo. Badania dowiodły, że potrzeba min. 6 miesięcy, żeby odbudować mikroflorę bakteryjną po kuracji antybiotykowej!

 

Dietoterapeuta Daniel Chabzda
Kontakt pod nr tel. 513 092 316
mail: tpz.dietetyk@gmail.com

Materiał promocyjny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *