Browar Tarnobrzeg o piwie słów kilka

2 Browar Tarnobrzeg o piwie słów kilka logo nad tytuł 300x300 - Browar Tarnobrzeg o piwie słów kilka

Piwowarstwo to dziedzina, wbrew pozorom, bardzo szeroka. Na całym świecie istnieje ponad 100 różnych gatunków piwa wynikających z tradycji i kultury danego regionu, wiedzy piwowarskiej i oczywiście dostępnych surowców.

Zagadnienie jest tak bardzo obszerne, że można byłoby w tym temacie pisać książki, niemniej pragniemy w sposób obrazowy opowiedzieć o rzeczach, które każdy smakosz piwa wiedzieć powinien.

PIWO” z języka prasłowiańskiego „pivo” oznacza napitek, napój. Jego historia zaczyna się kilka tysięcy lat temu, a pierwsze zapiski na jego temat pojawiły się ponad 4000 lat p.n.e w Mezopotamii. Z Afryki do Europy piwowarstwo trafiło poprzez Hiszpanię. W średniowieczu piwo warzono głównie w klasztorach.

Piwne światy

Piwa dzielimy na ale (czytaj ejl) i lager. Różnica wynika z temperatury fermentacji dla danego gatunku drożdży.  Ale to piwo górnej fermentacji, drożdży gatunku saccharomyces cerevisiae. Zakres temperatur fermentacji waha się w granicach 16 °C – 22 °C. Większości szczepów oprócz dwutlenku węgla i etanolu produkuje również estry i fenole, czyli związki chemiczne nadające piwu aromaty owoców, kwiatów, przypraw..

Lager to piwo dolnej fermentacji drożdży gatunku saccharomyces pastorianus. Zakres temperatur fermentacji waha się w granicach 8 °C – 15 °C. Głównie nadają one piwu czysty profil smakowo-zapachowy, ale też nie jest to regułą. Piwo przy użyciu tych drożdży wymaga jednak dłuższego leżakowania w niskich temperaturach.

Istnieje jeszcze jeden gatunek drożdży i bakterii wykorzystywanych w piwowarstwie. Brettanomyces to drożdże dzikie, górnej fermentacji, nadające bogaty, złożony profil smakowo-zapachowy, kwaśny, stajenny, owocowy, przyprawowy. Fermentacja z użyciem tych drożdży nazywana jest spontaniczną, gdyż brzeczka zostaje zaszczepiona tym co „fruwa” w powietrzu. Obecnie oczywiście są dostępne gotowe, wyselekcjonowane szczepy tego gatunku.

Również bakterie z gatunku Lactobacillus odgrywają ważną rolę podczas produkcji niektórych gatunków piw, głównie Belgijskich i Niemieckich, ponieważ wnoszą pożądany kwaśny smak.

Ale’e i lagery możemy podzielić głównie na piwa jasne i ciemne, ale istnieją też piwa w kolorze bursztynu, miedzi. Tutaj różnica jest taka, że do produkcji piw ciemnych oprócz słodów jasnych zostają użyte słody palone, nadające ciemny, czarny kolor oraz smak i aromat kawy, czekolady. Natomiast kolor bursztynowy uzyskać można za pomocą mieszanek słodów specjalnych oraz odpowiednio mniejszej ilości słodów palonych, barwiących.

Style piwa na jakie stawiać będzie Browar Tarnobrzeg. Źródło: Browar Tarnobrzeg®

 

Style piwne 1024x761 - Browar Tarnobrzeg o piwie słów kilka

 

Kolejnym krokiem podziału piw jest ich historyczne miejsce pochodzenia. Głównie Anglia, Niemcy i Belgia produkowały protoplasty, które wyewoluowały i stworzyły dziś nowe gatunki piw.

Z Anglii wywodzą się przede wszystkim piwa ciemne – Portery i mocno goryczkowe – IPA (India Pale Ale). Z Niemiec lagery w różnych odmianach, koźlaki, piwa wędzone i pszeniczne. Z Belgii piwa pszeniczne, kwaśne z udziałem dzikich drożdży.

 

Michał Wójcik – piwowar poszukuje nowych smaków. Źródło: Browar Tarnobrzeg®

Columb 1024x682 - Browar Tarnobrzeg o piwie słów kilka

 

Również Polska ma swój własny styl piwa, który jest chętnie warzony przez zagraniczne browary. Tym stylem jest „Grodziskie”, wywodzące się z Grodziska Wielkopolskiego. Piwo produkowane ze słodu pszenicznego wędzonego dymem z drewna dębowego, fermentowane drożdżami grodziskimi (górnej fermentacji). Jest to piwo lekkie ok. 2,5-3% alkoholu, o aromacie dymu i lekko kwaskowym smaku, dobrze gaszące pragnienie. Innym stylem w którym Polska się specjalizuje jest Porter Bałtycki. Styl wywodzący się z porteru angielskiego i wykształcony w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Piwo dolnej fermentacji ciemne, mocne, rozgrzewające o zawartości alkoholu ok. 8-9%.

Od 7 lat trend w polskim piwowarstwie rzemieślniczym wiodą piwa w stylu AIPA (American India Pale Ale) wywodzące się z angielskiego IPA . Charakteryzują się wysoką goryczką i intensywnym smakiem i aromatem owoców tropikalnych uzyskanych przez zastosowanie nowofalowych chmieli głównie z Ameryki, ale też z Australii i Nowej Zelandii. Popularne stały się także piwa leżakowane w beczkach po szlachetnych alkoholach (tj. whisky, borubon), są to piwa głównie w stylach Russian Imperial Stout, Barley Wine, Porter Bałtycki, które również wywodzą się z Anglii.

Spróbuj piwa – przygoda wzywa

Browar Tarnobrzeg będzie warzył głównie piwa górnej fermentacji od klasycznego pszenicznego po urozmaicone IPA, oczywiście pojawią się także lagery. Pomieszczenia browaru pozwolą na produkcję piw kwaśnych oraz leżakowanych w drewnianych beczkach – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Pomimo, że browar w budowie, nie próżnujemy – produkujemy kolejne małe warki testowe w celu znalezienia najznakomitszych smaków dla naszego regionu.

 

Browar Tarnobrzeg – małe warki w celu przetestowania najlepszych receptur do wielkoseryjnej produkcji. Źródło: Browar Tarnobrzeg®

Warzenie 1024x682 - Browar Tarnobrzeg o piwie słów kilka

 

 

Piwnych stylów nie brakuje, a każdy z nich to nowe odkrycie smakowe i jak widać – również kulturowe. Browar Tarnobrzeg lubi wyzwania, a mnogość doświadczeń jakie mogą doznać piwni smakosze jest nieograniczona. Na infografice przedstawiamy style piwne w jakich planowane są produkty Browaru Tarnobrzeg – bo to w końcu “Nowa fala w starych murach!. Oczywiście nie wszystko na raz – podniebienia smakoszy oswajane będą stopniowo, a nowe style warzyć będziemy zgodnie z sugestiami odbiorców.

 Tymczasem w Browarze Tarnobrzeg…

W browarze prace mają się ku końcowi. Po pracowitej majówce i długo oczekiwanym dostawom puzzli w browarowej układance ostatnie prace dzielą nas przed odbiorami formalnymi. Działamy w pocie czoła – trzymajcie kciuki, jesteśmy coraz bliżej!

Prac remontowych ciąg dalszy… Źródło: Browar Tarnobrzeg®

Prace remontowe 1024x682 - Browar Tarnobrzeg o piwie słów kilka

 

 

Znajdź i polub nas na facebook’u – razem budujemy browar!

www.facebook.com/BrowarTarnobrzeg/

Kamil Burdzy
Michał Wójcik

Browar Tarnobrzeg®

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *