Kuchnia przyprawiona odrobiną serca

Gęsina będzie daniem głównym i motywem przewodnim wieczoru kulinarnego – Kolacji Degustacyjnej, której pomysłodawcami są Piotr Łępa i Piotr Górski, szefowie kuchni w restauracji Gustum w Tarnobrzegu. Wieczór niezwykły, bo łączy ze sobą gotowanie ze smakowaniem oraz wsparciem finansowym dla dzieci z Domu Dziecka w Skopaniu.

Piotr Łępa - Kuchnia przyprawiona odrobiną serca
Piotr Łępa
– aktualny szef kuchni restauracji Gustum to człowiek, który z wielką ochotą i przyjemnością włącza się w przeróżne akcje charytatywne i społeczne. Jego udział w tego typu akcjach ma zwykle charakter kulinarny – organizuje produkty i gotuje. Nigdy nie odmawia udziału w społecznych przedsięwzięciach i chętnie się w nie angażuje.

 

Jednym z największych, tegorocznych projektów, organizowanych z jego udziałem było ugotowanie kilkuset porcji zupy w trakcie koncertu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, na Placu Bartosza Głowackiego. Wspólnie z Kamilem Pindychem, Sławkiem Teterem, Robertem Pawlikiem i Adamem Ziobro raczyli uczestników wydarzenia i wolontariuszy przepyszną strawą i gorącą, rozgrzewającą herbatą. Pod koniec ubiegłego roku ekipa pod przewodnictwem Piotra Łępy częstowała aromatycznym barszczem czerwonym podczas jarmarku bożonarodzeniowego w Tarnobrzegu, wspierając tym samym młodzież zaangażowaną w przebudowę skateparku.

Tym razem, w głowie kucharza zrodził się pomysł połączenia zaspokojenia kulinarnego podniebień tarnobrzeżan z akcją pomocy dzieciom.  Wspólnie z Piotrem Górskim, szefem kuchni restauracji w której wspólnie pracują, postanowili zorganizować kolację degustacyjną połączoną ze zbiórką na szczytny cel. Celem tym jest placówka – Centrum Opieki nad Dzieckiem w Skopaniu. Przedsięwzięcia tego typu, polegające na wieczorach degustacyjnych mają miejsce w kilkunastu miastach naszego kraju, dlaczego więc nie zrealizować takiego wydarzenia w Tarnobrzegu.

Kucharze z Gustum zaprosili na to wydarzenie swoich zaprzyjaźnionych, cenionych w Polsce szefów kuchni, doradcę kulinarnego i cukiernika w celu wspólnej organizacji i realizacji kolacji degustacyjnej połączonej ze zbiórką.

W trakcie wieczoru będzie można wylicytować kilka karnetów na kolację w restauracji. Całkowity dochód w wylicytowanych karnetów przeznaczony będzie dla dzieci ze Skopania.

– Listopad kulinarnie jest miesiącem gęsiny. Chcemy przybliżyć w trakcie degustacji smak tego mięsa. Cała kolacja będzie oparta na modnym „Live cooking” tzn. każdy z setów degustacyjnych zostanie przygotowany i zaprezentowany przez szefów kuchni przed zaproszonymi gośćmi. Całości będzie towarzyszyła degustacja napojów i soków z zaprzyjaźnionej firmy. – powiedział Piotr Łepa.

Kolacja Degustacyjna rozpocznie się o godz. 19:00, 14 listopada 2019 r. w Restauracji Gustum w Tarnobrzegu, ul. Wyszyńskiego 4. Rezerwacji można dokonywać bezpośrednio w restauracji lub recepcji hotelu a także pod numerem tel. 15 851 00 11.

MENU

Przystawka
Gęś sous vide z kaszanką w panko kolendrą i miętą

Zupa
Krem z dyni z curry z mleczkiem kokosowym i pierożkiem z gęsią

Danie Główne
Udko gęsi confit z puree z czerwonej kapusty i jabłka z polentą i sosem z kości cielęcych

Deser
Niespodzianka przygotowana przez mistrza cukiernictwa

 

Koszt kolacji to 80 zł za osobę i jak powiedział szef kuchni kwota ta pozwoli pokryć koszty związane z organizacją przedsięwzięcia.

Na kolację zapraszają szefowie kuchni
restauracji Gustum: Piotr Łępa i Piotr Górski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *