Kulinarny przewodnik po tarnobrzeskich smakach

Rolada szpinakowa z nadzieniem z wędzonego łososia, dyniowa zupa kremowa z grzankami na maśle czosnkowym, jajka faszerowane pastą z czarnuszką i lubczykiem, muffinki z wanilią i brzoskwiniami, a także wiele innych przepisów na zdrowe sałatki, wykwintne dania główne, pożywne zupy, domowe lody i poprawiające humor desery znajdą się w „Tarnobrzeskiej Książce Kucharskiej”. Publikacja jest już prawie gotowa.

– Takiej książki kucharskiej jeszcze nie było – nie kryje Anna Żarów, dyrektor Biblioteki Pedagogicznej w Tarnobrzegu, która wpadła na pomysł wydania publikacji i zaraziła nim innych miłośników dobrej kuchni. – W książce, którą przygotowujemy znajdzie się dokładnie 267 przepisów podesłanych nam przez mieszkańców Tarnobrzega. Są to receptury sprawdzone, które od lat goszczą na tutejszych stołach na co dzień i od święta. Są także przysmaki, z którymi wiążą się rodzinne wspomnienia i historie zakorzenione w naszej małej ojczyźnie. Smak dań podawanych w rodzinnym domu to jedno z najpiękniejszych i najtrwalszych wspomnień jakie pozostaje z nami na lata. Mamy nadzieję, że „Tarnobrzeska Książka Kucharska” będzie swoistym przewodnikiem po takich właśnie smakach i inspiracją dla tych, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań. Nikt wcześniej nie podjął się zebrania tarnobrzeskich przepisów w jednym wydawnictwie, więc także z tego powodu, wierzę, że będzie to lektura, po którą warto będzie sięgnąć samemu lub sprezentować ją komuś bliskiemu.

Smaki dzieciństwa i pamiątki z podróży

„Tarnobrzeska Książka Kucharska” w zamierzeniu jej pomysłodawców ma być zbiorem przepisów, które szczególnie upodobali sobie mieszkańcy naszego miasta i można je zaliczyć do dań kuchni regionalnej. Są w niej jednak także receptury na dania, które podbiły podniebienia podróżujących po świecie tarnobrzeżan. Zainspirowani daniami różnych kultur, opracowali dania z naszych lokalnych produktów i użyczyli je na potrzeby książki.

Rozbudzając zmysł smaku przyszłych czytelników i użytkowników „Tarnobrzeskiej Książki Kucharskiej”, bo przecież ten rodzaj lektury z założenia służy nie tylko do czytania, ale i działania, zdradzamy kilka przepisów, które na pewno znajdą w kulinarnym przewodniku.

Inspirujące gotowce

– Długo myślałam nad przepisami, którymi chciałabym się podzielić i wybrałam takie, które sama lubię przygotowywać, które niejednokrotnie sprawdziłam na moich najbliższych i przyjaciołach i mam nadzieję, że przypadną do gustu także innym – mówi Anna Piątek, współautorka „Tarnobrzeskiej Książki Kucharskiej”. – Są to m.in. deser jabłkowy z ziarnami, pestkami oraz bitą śmietaną, rogaliki drożdżowe w posypce z cukru trzcinowego, chleb domowy na rozczynie drożdżowym, pieczeń z mięsa z indyka faszerowana świeżą papryką, sałatka z kaszą gryczaną, zieloną pietruszką i kiełbaskami drobiowymi oraz zapiekanka wiosenna z młodych ziemniaków, marchewki i groszku. Nie są to dania trudne w przygotowaniu i wierzę, że nawet osoby o mniejszym doświadczeniu bez problemu sobie z nimi poradzą.

Książka prawie gotowa

Brzmi smacznie? Mało powiedziane, a to tylko przedsmak tego, co znajdzie się w publikacji, której wydanie planowane jest do połowy 2019 roku. Ci, którzy ze względów zdrowotnych mają nieco ograniczone menu także znajdą w książce coś dla siebie. Część przepisów dotyczy bowiem dań bezglutenowych.

– Inspiracją dla powstania książki były obchody 425. urodzin Tarnobrzega. Stowarzyszenie „Libri” działające przy Bibliotece Pedagogicznej w Tarnobrzegu zaproponowało, że warto byłoby uczcić tę rocznicę ciekawym wydawnictwem. Obecnie jesteśmy na końcowym etapie zbierania przepisów. Są one opracowywane i przygotowywane do druku, staramy się o fundusze na pokrycie kosztów druku – informuje Anna Żarów.

Twórcy książki zapowiadają, że jej premierze będą towarzyszyć także wydarzenia kulinarne.

Premiera z degustacją

– Nie mamy wątpliwości, że zgromadzone przez nas przepisy podbiją podniebienia i dlatego, gdy będziemy prezentować wydawnictwo zaprosimy wszystkich autorów przepisów. Wraz ze Stowarzyszeniem Dolina Smaku zaplanowaliśmy także degustację potraw, które opisujemy w „Tarnobrzeskiej Książki Kucharskiej” – dodaje Anna Żarów. – Wierzymy, że dobra kuchnia to jeden z najważniejszych sposobów na promocję danego regionu. Tarnobrzeg w okresie letnim jest już od blisko dekady bardzo mocno kojarzony z odpoczynkiem, staje się miastem, które coraz częściej odwiedzają turyści. Czytając przepisy, które do nas napłynęły nie mam wątpliwości, że mamy ogromny potencjał kulinarny, a nasza książka ma szansę stać się inspiracją dla kuchni domowych, a także lokalnych restauracji. Serwowanie dań regionalnych, osadzonych  w kulinarnej kulturze danego regionu to przecież sprawdzony pomysł na sukces w tej branży.

Jest się czym chwalić

Jedno ze znanych powiedzeń mówi, pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś. „Tarnobrzeska Książka Kucharska” to doskonała wizytówka tarnobrzeżan. Dzięki niej każdy może się przekonać, że potrafimy gotować ze smakiem, nie boimy się kulinarnych eksperymentów i mamy wielki sentyment dla dań, które goszczą na tutejszych stołach od wielu, wielu lat.

Małgorzata Rokoszewska – Ćwiękała

 

Fot. Bogdan Myśliwiec

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *