Przygotują 3000 szczodraków

Od 6 lat nieodłącznym elementem Orszaku Trzech Króli w Tarnobrzegu są wypiekane przez Stowarzyszenie Dolina Smaku szczodraki. Rok temu społecznicy przygotowali 2,5 tysiąca bułeczek, dzięki którym pozyskano ponad 5 tysięcy złotych dla niepełnosprawnych braci Piotra i Karola Rzepeckich. Podczas nadchodzącej edycji akcji wolontariusze chcą pobić ten rekord. 

– Już po raz siódmy, w nocy z 5 na 6 stycznia 2020 r. będziemy wypiekać szczodraki, czyli bułeczki przynoszące szczęście i noworoczną pomyślność – mówi Monika Zając, prezes Stowarzyszenia Dolina Smaku w Tarnobrzegu. – Tradycyjnie, całkowity dochód z ich sprzedaży przeznaczymy na cel charytatywny. Zakładamy, że podczas tej edycji, upieczemy około 3 000 szczodraków. Udać nam się to może jednak tylko z pomocą ludzi dobrej woli, którzy wspomogą nas produktami.

Z obliczeń ekipy Stowarzyszenia Dolina Smaku wynika, że potrzebują do pobicia rekordu minimum 200 kg mąki i proporcjonalnie dużo reszty produktów, czyli: cukru, masła, margaryny, drożdży, kakao, cynamonu, kminku, ziół prowansalskich, maku, mleka, soli i czekolad.

– Zawsze mogliśmy liczyć na wsparcie nas produktami i mamy nadzieję, że w tym roku sympatycy tej akcji także nas nie zawiodą. Szczodraki to akcja, w którą z roku na rok angażują się nowe osoby, które dostarczają nam produkty lub pomagają w ich zakupie. Przekonaliśmy się już nieraz, że dobro powraca i wierzymy, że do tych wszystkich, którzy wspierają naszą akcję też ono powróci – dodaje Monika Zając.

Produkty potrzebne do wypieku szczodraków można przynosić w dniach: 30-31.12.2019 r. oraz 2-3.01.2020 r. od godz. 8.00 do 15.00 pod adres: Tarnobrzeg, ul. Moniuszki 6B pok. 105 (budynek za SPOŁECZNĄ AKADEMIĄ NAUK), tel. kontaktowy –  509 829 096 lub w inne dogodne miejsce po ustaleniu z członkami Stowarzyszenia Dolina Smaku.

Podczas siódmej edycji akcji dochód ze sprzedaży szczodraków zostanie przeznaczony na rzecz braci Rzepeckich oraz drugiej potrzebującej rodziny.

Pomysł na szczodraki został zaczerpnięty z regionalnej tradycji wypiekania noworocznych bułeczek, którymi dzielono się z najbliższymi, sąsiadami i przyjaciółmi.

Fot. Bogdan Myśliwiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *